Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η ιστορία της canon


Η Canon ήταν μια εταιρία με διάφορους τομείς ενασχόλησης όπως οι τηλεπικοινωνίες, η επεξεργασία πληροφοριών και φυσικά η φωτογραφία. Όλα, όμως, άρχισαν με ένα προϊόν που ονομαζόταν 'Kwanon'. Η 'Kwanon' ήταν η πρώτη μηχανή 35 mm που παρασκευάστηκε στην Ιαπωνία και είχε φακούς μάρκας iKasyapai









Η 'Kwanon' πρωτοδιαφημίστηκε στο τεύχος Ιουνίου 1934 του περιοδικού Asahi Camera, που ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα κορυφαία ιαπωνικά περιοδικά φωτογραφίας. Η διαφήμιση έγραφε: Το «Ι class»  υποβρύχιο και το αεροπλάνο παρουσιάζονταν από την Ιαπωνία σαν κορυφαία δείγματα της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας. Έτσι, η Canon συνέδεσε την πρώτη φωτογραφική μηχανή 35 mm της Ιαπωνίας με άλλα κορυφαία παραδείγματα τεχνολογικής ισχύος της χώρας.


Εκείνη την εποχή η ιαπωνική φωτογραφική βιομηχανία ήταν αρκετά πίσω σε σχέση με την αντίστοιχη γερμανική που οδηγούσε τις εξελίξεις. Οι ιάπωνες κατασκευαστές προσπαθούσαν να μιμηθούν φωτογραφικές μηχανές όπως η Leica και η  Contax. Τα ιαπωνικά μοντέλα παρέμεναν πρωτόγονα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους και ο μόνος τομέας που μπορούσαν να τους ανταγωνιστούν ήταν η τιμή. Η Leica ήταν απρόσιτη για τις μάζες. Για παράδειγμα, το χαμηλότερο μοντέλο της Leica (50mm f/3.5 lens) κόστιζε 420 γιέν και το κορυφαίο ιαπωνικό μοντέλο κόστιζε 49 γιέν τη στιγμή που ο αρχικός μισθός υπαλλήλου τραπέζης ήταν 70 γιέν.




Η Canon προσπάθησε να ανταποκριθεί ανεβάζοντας την ποιότητα των μηχανών της και οργάνωσε ειδικό εργαστήριο το οποίο χρησιμοποιώντας ως μοντέλα αυτά των ανταγωνιστικών εταιρειών κατάφερε να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία που οδήγησε στην πρώτη 35 mm μηχανή της Ιαπωνίας, αεροπλάνο, η φωτογραφική μηχανή Kwanon. 
Οι ιάπωνες ερευνητές βρήκαν θρησκευτική συσχέτιση στα επιτεύγματά τους εξ’ ου και το όνομα Kwanon που αναφέρεται στην βουδιστική θεότητα του ελέους.



 Τον επόμενο χρόνο (1935) η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει το λογότυπο της σε κάτι που να αντιπροσωπεύει τον σκοπό της για δημιουργία μοντέρνων, υψηλής ποιότητας φωτογραφικών μηχανών. Έτσι το Kwanon άλλαξε στο γνωστό Canon που στα λατινικά σημαίνει ακρίβεια. 




Σήμερα η Canon μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά πετυχημένων προϊόντων από τις autofocus 35mm SLR μέχρι τις compact. Από την πρώτη Kwanon μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει διαθέσει 90 εκατομμύρια μηχανές παγκοσμίως τόσο για επαγγελματική όσο και για ερασιτεχνική χρήση.






πηγη: DPGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου